II Dzień Hotelarza w ZSP nr 1 w Tomaszowie Maz.

Dnia 17 kwietnia 2015r. w ZSP nr 1 w Tomaszowie Maz. odbyła się druga edycja „Dnia Hotelarza”. Pomysł zorganizowania tego typu imprezy powstał w zeszłym roku, chcieliśmy, aby uczniowie mogli w praktyce poznać zagadnienia hotelarskie, których uczą się na co dzień w szkole. Stało się to możliwe dzięki życzliwości naszych gości, którzy zechcieli podzielić się swoją wiedzą i doświadczeniem z młodzieżą.

Współorganizatorami przedsięwzięcia są okoliczne hotele, z którymi szkoła współpracuje. Dzięki ogromnej życzliwości specjalistów z branży hotelarskiej możliwe było przeprowadzenie profesjonalnych warsztatów dla naszych uczniów.

Udało nam się namówić na przeprowadzenie gościnnego wykładu Pana prof. nadzw. dr. hab. Bogdana Włodarczyka, który wygłosił prelekcję na temat sztuki gościnności. Gościliśmy także z wykładem Panią magister Mariolę Milewską, która przybliżyła nam „Współczesne trendy w hotelarstwie”.

Odbyły się także miniwarsztaty kulinarne podczas, których uczyliśmy się przygotowywania potraw metodą sous vid oraz przygotowywania sushi. Warsztaty te poprowadziło dwóch wybitnych specjalistów kulinarnych: Cezary Chromiński i Jacek Kowalczyk.

Jedną z głównych atrakcji był pokaz barmański BARMANS FLAIR TEAM. – panów Huberta Przybyłka i Kamila Chmielewskiego. Panowie – barmani zaprezentowali jeden z najefektowniejszych stylów barmańskich - styl flair.  Jest to styl, którego celem jest tworzenie ewolucji za barem z wykorzystaniem sprzętu barmańskiego poprzez efektowne posługiwanie się butelkami, shakerami, szkłem i pozostałymi akcesoriami potrzebnymi do przygotowania cocktailu. Panowie stworzyli niesamowitą atmosferę podczas występu. Wykonywali niezwykle efektowne sztuczki i triki barmańskie, tj. żonglowanie płonącymi butelkami. Przeprowadzili także mini warsztaty barmańskie przybliżając uczniom podstawowe zasady komponowania drinków.

Świetną zabawą okazały się także zajęcia Zumby, które poprowadziła „Zola” - Aleksandra Kołkiewicz, która w mgnieniu oka zaraziła wszystkich pozytywną energią.

Tegoroczne zmagania klas hotelarskich polegały na przygotowaniu menu jednej z wylosowanych kuchni spośród wszystkich kuchni świata. I tak:

klasa I H  zaprezentowała kuchnię francuską,
klasa II Ha – zaprezentowała kuchnię włoską,
klasa II Hb – zaprezentowała kuchnię  rosyjską,
klasa III H – zaprezentowała kuchnię chińską.

Wszystkie klasy były świetnie przygotowane, uczniowie starali się bardzo obrazowo zaprezentować specyfikę swojej kuchni. Były prezentacje multimedialne,  scenki sytuacyjne, muzyka, charakterystyczne potrawy, regionalne stroje, prelekcje.

Po burzliwych obradach bezstronne jury w składzie: Barbara Robak -  Członek Zarządu Powiatu Tomaszowskiego, P. Katarzyna Banaszczak – Naczelnik Wydziału Oświaty i Sportu, P. Marzena Wujcik – Dyrektor Hotelu Mazowieckiego, P. Łukasz Miros – szef kuchni hotelu „Mazowieckiego”, P. prof. Bogdan Włodaczyk, P. mgr. Mariola Milewska oraz P. Urszula Kwiatkowska ogłosiło wyniki. Na pierwszym miejscu znalazły się ex equo: klasa I TH oraz III TH, a nagrodą dla nich będzie ufundowane przez Centrum Molo ognisko z kiełbaskami.

Oprócz tego uczniowie mieli także możliwość wygrania voucherów na basen, do parku linowego czy karnetów na siłownię lub zumbę.

Celem organizacji tej imprezy było ukazanie uczniom różnych dróg kariery zawodowej po zakończeniu edukacji w technikum hotelarstwa, pogłębienie wiedzy teoretycznej oraz umiejętności praktycznych, a przede wszystkim motywowanie do nauki poprzez zainteresowanie realizowanymi tematami. Taki sposób zdobywania wiedzy jest nie tylko bardzo interesujący, ale także bardzo przyjemny. Organizatorami tegorocznego dnia hotelarza był zespół nauczycieli zawodowych przedmiotów hotelarskich: M. Piotrowska, B. Chwalińska, A. Krawczyńska, G. Fiołek, M. Skoczylas, a wspierał nas przewodniczący komisji do spraw organizacji imprez szkolnych J. Matyszewski.

Magdalena Piotrowska

Inicjator Dnia Hotelarza

logo   

molo logo

 logo iglotex
 

ZOla logotyp z nazwiskiem

 Logo Bonduelle.svg  logomagellan 1
Biuletyn Informacji Publicznej
 
 

2023 technikum braz
2022 technikum braz

Projekty

logo zpodpisemUE 0609

25brygada
wat   logooscdr
CWKM logoopw logo
logo piony KM
 
EU flag Erasmus vect POS
 
CMI baner na stronę www
ecdl
  ose
 
sks   logo bezpieczna projekt
kulturabezp
 

Wywiadówki

20.09.2023 - kl. I
21.09.2023 - kl. II i kl. III
22.09.2023 - kl. lV i kl. V
16.11.2023 - kl. V
21.11.2023 - kl. IV

21.11.2023 - kl. l
23.11.2023 - kl. II i kl. III
20.12.2023 - kl. V
23.01.2024 - kl. II i kl. lII

24.01.2024 - kl. IV
25.01.2024 - kl. I
23.04.2024 - kl. I

24.04.2024 - kl. II i kl. lII
25.04.2024 - kl. IV

Dzwonki

1.    7.45   -  8.30
2.    8.35   -  9.20
3.    9.25   - 10.10
4.   10.20  - 11.05
5.   11.10  - 11.55
6.   12.15  - 13.00
7.   13.05  - 13.50
8.   13.55  - 14.40
9.   14.45  - 15.30
10. 15.35  - 16.20

Zespół Szkół Ponadpodstawowych Nr 1
97-200 Tomaszów Mazowiecki
ul. Św. Antoniego 29
www.zsp1.edu.pl


zsp1.sekretariat@onet.eu

Sekretariat (centrala):

tel: 44 7245515 
fax: 44 7242475

 

Ochrona danych osobowych

Dyrektor ZSP 1
mgr Dariusz Kwiatkowski

Wicedyrektor
mgr Jolanta Nikodemska

Wicedyrektor ZSP 1
mgr Urszula Seredyn

Wicedyrektor ZSP 1
mgr Iwona Poganowska

Copyright (c) ZSP nr 1. All rights reserved.
Designed by zsp1.edu.pl

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

  
EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk